Marius Tucă a recunoscut că foloseşte ilegal marca BPT, care aparţine de drept Ministerului Culturii. Sigla BPT a fost retrasă, de ieri, de pe cărţile comercializate de „Jurnalul Naţional".
Timp de nouă luni, „Jurnalul Naţional" a pus în vânzare o serie de cărţi pe care a fost postată, ilegal, sigla BPT, marcă înregistrată încă din anul 2001 de către Ministerul Culturii. Marius Tucă a folosit sigla BPT după ce a solicitat la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci să-i atribuie personal marca „Biblioteca pentru toţi", dar înainte ca instituţia să-i dea un răspuns.
Afaceri cu bunul statului
În 2001, colecţia „Biblioteca pentru toţi", a cărei notorietate este greu de contestat, s-a „rupt" printr-o manevră suspectă a Ministerului Culturii. Atunci, instituţia statului a înregistrat la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) doar formula BPT, iniţialele colecţiei. Formula extinsă, adică „Biblioteca pentru toţi", a rămas, astfel, „în aer", deşi ea a fost în continuare folosită alături de sigla BPT.
După opt ani, în ianuarie 2009, „numitul Tucă Marius" a cerut OSIM să i se acorde personal marca „Biblioteca pentru toţi". Iar din martie, „Jurnalul Naţional" a şi început să editeze cărţi, dar folosind atât numele întreg al colecţiei, „Biblioteca pentru toţi", cât şi sigla BPT, deţinută de minister. Acum o săptămână, ziarul „Adevărul" a semnalat această anomalie, fapt ce l-a făcut pe directorul „Jurnalului Naţional" să-şi recunoască faptele: el a renunţat la sigla BPT.
Ancheta penală trenează
La 24 august 2009, OSIM a publicat oficial cererea lui Tucă în Buletinul instituţiei, iar până la 24 noiembrie 2009 urma perioada în care solicitarea acestuia putea fi contestată de către cei îndreptăţiţi. Ministerul Culturii însă nu a întreprins nimic o lună şi jumătate.
Abia în urmă cu două săptămâni, după ce presa a făcut demersuri pentru clar