» Circa 300 de femei au devenit, anul acesta, victime ale violentei domestice si au solicitat examinari la Serviciul Judetean de Medicina Legala Constanta.
» De rusinea vecinilor si din cauza problemelor cu banii, femeile din mediul rural prefera sa taca si sa inghita.
» Exista si barbati abuzati, dar numarul lor este, in medie, de trei pe luna.
De la inceputul anului au fost raportate 317 cazuri de violenta domestica. Principalele cauze pentru care oamenii ajung in astfel de situatii sunt alcoolul si nivelul scazut de trai. Nu numai femeile si copiii sunt victime ale violentei in familie, ci si barbatii, care sunt agresati de propriile neveste. Procentul barbatilor agresati este insa mic, sub 10%, fata de numarul femeilor devenite victime ale violentei domestice, dupa cum afirma dr. Marius Popa, seful Serviciului Judetean de Medicina Legala. Mare parte dintre persoanele agresate care ajung la Medicina Legala sunt din mediul urban, cu varste intre 30 si 50 de ani. Predomina victimele cu studii reduse, insa sunt si persoane cu studii superioare care ajung sa se incaiere in familie din diverse motive, cele mai multe de natura financiara.
La Serviciul Judetean de Medicina Legala nu prea vin oameni din mediul rural, desi acolo numarul persoanelor agresate este cu mult mai mare. Sunt femei batute de sotii lor, care prefera sa accepte situatia decat sa ia masuri pentru stoparea fenomenului. Mentalitatea este alta in mediul rural, oamenii nu vor ca vecinii sa afle de problemele lor, le este rusine sa arate ce se intampla in casele lor. In plus, un drum la Medicina Legala in Constanta ar insemna cheltuieli mari cu transportul si examenul medical, care ajunge la 40 de lei. Perioadele in care se inregistreaza un numar mare de examinari sunt de sarbatori, in sezonul estival sau toamna, cand se face vinul. "In aceste perioade,