Campania "restaurare" a dat romanilor sansa de a salva cladiri de patrimoniu clasate ca monumente istorice si de arhitectura. Despre monumentele finaliste, precum si impresii despre campanie, in interviul urmator si in prezentarea din "Romani, votati pe 1 decembrie!".
De prezentarea celor 30 de monumentele selectate s-a ocupat Catalin Sava, care ne vorbeste in randurile de mai jos despre succesul campaniei, despre reactia romanilor, dar si despre asteptarile pentru finala din 1 decembrie.
"Restaurare" a fost doar o "sarcina de serviciu" sau ati mai participat la astfel de actiuni?
Catalin Sava: A fost o "sarcina de serviciu" speciala si unul dintre cele mai ample proiecte ale TVR in care am fost implicat. Faptul ca am putut fi parte din primul proiect de acest gen al Televiziunii Publice (primul prin interactivitate, amploare, scop si nu in cele din urma nobletea speciala) e cu adevarat o "datorie de onoare".
De succesul acestei campanii depind si altele?
C.V.: Speranta mea este legata de o eventuala serie a doua. Si a treia, a patra si tot asa... Pentru ca tara asta are multe, prea multe ruine. Si chiar daca eu personal voi mai face parte sau nu din echipa seriei a doua, a treia sau a patra, restaurarea trebuie sa continue. Asta in primul rand datorita reactiilor celor care au urmarit pana in momentul de fata "Restaurare" imi spun ca da, este nevoie sa continuam si sa restauram in Romania zilelor noastre.
Este vorba de o simpla actiune de strans fonduri?
C.V.: In nici un caz nu e vorba doar de o simpla strangere de fonduri. Inca de la inceput scopul nostru a fost sa atragem atentia asupra ideii de patrimoniu. Patrimoniul nu e un termen abstract, definit de specialisti intre paginile unui raport. E un bun comun si greu de cuantificat in bani. E al nostru si trebuie sa veghem asupra