O sută de românii care trăiesc în statele vecine vin anual în ţară pentru a studia limba maternă la Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” de la Crevedia, în speranţa că îşi vor construi o viaţă mai bună.
Teodor Arâcu are 23 de ani, e însurat şi a venit în România să facă facultate. S-a născut în raionul Ismail din Ucraina, aflat în sudul Basarabiei, altădată teritoriu românesc, într-un sat de români.
A crescut vorbind româneşte, la şcoală şi acasă, şi şi-a dat seama că i-ar fi mai uşor să-şi facă studiile superioare în ţara vecină. S-a însurat cu o fată din sat cu un an mai mică, Lilia, şi a convins-o să plece amândoi în România.
E suplu, are părul blond tuns scurt, poartă pantaloni din fâş negri şi o bluză roşie. Te fixează cu ochii verzi-căprui şi spune hotărât că vrea să urmeze Facultatea de arte plastice din Bucureşti, la secţia coregrafie.
„Aş vrea să trăiesc viaţa în România, printre români”, spune el cu un accent moldovenesc. „Am venit aici pentru că vreau să-mi fac studiile în limba maternă. La noi se face mai mult în limba rusă şi e incomod.”
Soţia sa Lilia, o blondă minionă, în pantaloni gri-argintiu, vestă de lână şi jachetă de piele, stă alături de el pe bancă şi vorbeşte puţin. „Sunt aici cu soţul”, spune ea şi zâmbeşte copilăreşte. „Vreau să fac facultatea de economie. Am încercat şi în Ucraina să fac tot economie, dar mi-era greu să vorbesc limba rusă.”
Studii în limba maternă
Soţii Arâcu fac parte din grupa „Ucraina” a anului pregătitor de la Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, ce are sediul la Crevedia, în judeţul Dâmboviţa.
Sunt în total 15 tineri născuţi şi crescuţi în localităţi româneşti din Ucraina, care vor merge mai departe la universităţi din România, după ce învaţă, timp de un an, istorie, geografie, limba şi literatura română, franceză şi engleză şi câteva materii de