Poliţia şi armata din Zimbabwe au început să se retragă din zona Marenge, din estul ţării, cunoscută pentru zăcămintele diamantifere, anunţă astăzi AFP, care citează presa de stat din capitala Harare.
Statele membre procesului Kimberley KPCS*, au acuzat că militarii au forţat localnicii, inclusiv copiii, să muncească pentru a extrage diamante. Anunţul demilitarizării a fost făcut astăzi, de presa de stat.
În luna iunie, un raport al organizaţiei Human Rights Watch (HRW) susţinea că forţele armate au preluat controlul câmpurilor diamantifere din estul ţării şi obligă localnicii să muncească pentru ele.
Concluzia raportului sublinia că drepturile omului sunt încălcate, iar cei care refuzau să se supună erau bătuţi şi torturaţi. Peste 200 de persoane se presupune că au murit în aceste condiţii. Pentru realizarea raportului "Diamonds in the Rough", membrii organizaţiei HRW au intervievat peste 100 de martori, ofiţeri de poliţie, copii, mineri şi soldaţi. La acea dată, un reprezentant al Ministerului Minelor, Murisi Zwizwai, a negat acuzaţiile şi a menţionat că soldaţii se află acolo pentru a proteja zona. Acesta a mai adăugat că statul nu a avut banii necesari pentru a izola cu garduri câmpurile cu diamante, motiv pentru care a trimis armata. Zwizwai a negat şi decesele.
Schimbare cerută de forurile internaţionale
Ministrul minelor, Obert Mpofu, a precizat, citat în ediţia de astăzi a cotidianului "The Herald", că 90% dintre condiţiile impuse de sistemul de certificare a procesului Kimberley, în ideea de a elimina "diamantele de război", sunt deja îndeplinite. "Am reuşit să realizăm multe lucruri de la ultimul raport KPCS. Este evident, deja, că numărul militarilor şi al poliţiştilor, în aceste zone, a scăzut considerabil".
Termenul limită acordat de KPCS, autorităţilor din Zimbabwe, pe