Referendumul privind Parlamentul unicameral poate avea loc. Aşa a decis Curtea de Apel Bucureşti, care a respins sesizarea a două organizaţii neguvernamentale. Decizia Curţii poate fi contestată la instanţa supremă. Asociaţia Pro Democraţia şi Agenţia de Monitorizare a Presei au cerut suspendarea decretului prezidenţial, prin care s-a stabilit organizarea referendumului în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale.
Referendumul privind Parlamentul unicameral poate avea loc. Aşa a decis Curtea de Apel Bucureşti, care a respins sesizarea a două organizaţii neguvernamentale. Decizia Curţii poate fi contestată la instanţa supremă.
Asociaţia Pro Democraţia şi Agenţia de Monitorizare a Presei au cerut suspendarea decretului prezidenţial, prin care s-a stabilit organizarea referendumului în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale.
Organizaţiile neguvernamentale au criticat organizarea referendumului în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale, pentru că Traian Băsescu ar avea astfel un avantaj în faţa celorlalţi candidaţi.
Concret, candidatul la Preşedinţie Traian Băsescu poate profita de consultarea populară propusă de preşedintele Traian Băsescu, se tem ONG-urile. O situaţie ce poate provoca inegalităţi şi confuzie, spunea recent la RFI preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia, Cristian Pârvulescu.
"Noi credem că există un conflict între calitatea de preşedinte–şef de stat şi preşedinte–candidat, care organizează un referendum la data alegerilor prezidenţiale şi din acest punct de vedere dorim să lămurim situaţia. Este o chestiune de principiu importantă aici, pe noi nu obiectul referendumului ne interesează, noi credem că referendumul se poate desfăşura la orice altă dată. Credem că în acest caz se produce o confuzie şi o inegalitate între candidaţi", explica preşedintele Pro Democraţia.
Organizaţiile neguvernamentale care au cerut instanţei să an