Expoziţia „Magic Blocks“ este deschisă la Muzeul Ţăranului Român. Rezultat al Proiectului Archis Interventions de la Bucureşti, planurile şi imaginile expuse propun o seamă de soluţii pentru transformarea cenuşiilor şi impersonalelor cartiere de blocuri socialiste.
Organizaţia internaţională Archis Interventions şi-a propus revitalizarea spaţiului public din ţările fost socialiste, operaţie care ar avea drept consecinţă şi încrederea oamenilor în dialogul social. Schimbările social-politice au determinat o altă dinamică a construcţiilor şi a dezvoltării oraşelor, în care intervenţia statului are un rol minimal. Vechile blocuri au fost privatizate, iar proprietarii lor, obligaţi să se descurce singuri. Rezultatul, la nivelul construcţiilor propriu-zise şi al mediului lor înconjurător, a fost dezastruos, cu atât mai mult cu cât spaţiul din jurul blocurilor este proprietate a domeniului public.
Diagnosticul unui oraş
Proiectul de la Bucureşti a încercat să determine, în primul rând, sistematizarea şi înţelegerea numeroaselor probleme de ordin social, material şi al comunicării stat-particular şi să încerce găsirea unor soluţii. Miza este una pe termen lung, având în vedere atât dezvoltarea urbană, cât şi relaţiile interumane. Analiza a început cu delimitarea sensurilor din spatele noţiunii de bloc comunist. În primul rând, spre deosebire de Occident, aceste cartiere nu au fost destinate, în momentul construirii lor, categoriilor defavorizate, ci au reprezentat singura opţiune posibilă de locuire.
În ele locuieşte un amestec de categorii sociale. Există totuşi anumite diferenţe, date de plasarea lor la periferie sau în zone centrale, de regimul de înălţime, de gradul de uzură şi de cel al rezistenţei antiseismice. Oprirea sistematizării ceauşiste a lăsat un centru cu spaţii goale, în care demolările nu au fost înlocuite cu nimic şi care sunt