BNR este hotărâtă să cheltuie oricât pentru susţinerea leului, care se va deprecia până la finele anului şi va avea o uşoară tendinţă de apreciere odată cu revenirea pieţelor europene, consideră şeful ING Bank, Mişu Negriţoiu. „Cursul poate ajunge anul viitor la 4,3 lei/euro, dar politicile sunt confrontaţionale (agresive, n.r.). (...). E un fel de a face politică, dar (măsurile, n.r.) sunt contraproductive”, a spus Negriţoiu la un seminar economic. Negriţoi
BNR este hotărâtă să cheltuie oricât pentru susţinerea leului, care se va deprecia până la finele anului şi va avea o uşoară tendinţă de apreciere odată cu revenirea pieţelor europene, consideră şeful ING Bank, Mişu Negriţoiu.
„Cursul poate ajunge anul viitor la 4,3 lei/euro, dar politicile sunt confrontaţionale (agresive, n.r.). (...). E un fel de a face politică, dar (măsurile, n.r.) sunt contraproductive”, a spus Negriţoiu la un seminar economic.
Negriţoiu a arătat că, în ultimul timp, cursul a fost sub presiune şi leul s-a depreciat din cauza tranzacţiilor comerciale, nu a speculaţiilor.
În ceea ce priveşte politica BNR, Negriţoiu crede că banca centrală putea să decidă în urmă cu un an reducerea rezervelor minime obligatorii la pasivele în valută ale băncilor, pentru a ajuta sectorul privat.
„Măsura de luni (adoptată de BNR - n.r.) este extrem de surprinzătoare pentru neavizaţi şi nu aşa de raţională cum se aşteptau pieţele. Se putea face acum un an pentru a susţine sectorul privat”, a afirmat Negriţoiu.
Banca centrală a redus luni rezervele minime obligatorii la pasivele în valută ale instituţiilor de credit de la 30% la 25%, pentru a susţine finanţarea deficitului bugetar.
„Cred că ne apropiem de sfârşitul crizei, asta nu înseamnă că revenim şi sunt de părere că nu avem o recesiune în formă de V şi nici de W, cred că revenirea va fi undeva la jumătate”, a spus Negr