Clinica de Chirurgie şi Transplant Renal din Institutul Fundeni a făcut operaţia de transplant în cazul Nataliei Diaconescu, medicii asumându-şi riscul unui refuz al autorităţilor de a suporta costurile intervenţiei. Şeful Clinicii de Chirurgie Urologică şi Transplant Renal Fundeni, profesor doctor Ionel Sinescu, a declarat că operaţia a început la ora 11.00 şi s-a terminat la ora 13.30.
Cele două paciente sunt în stare bună. Medicii au prelevat de la mamă rinichiul drept pe care l-au transplantat fiicei, în locul celui bolnav, a arătat şeful Clinicii de Chirurgie Urologică şi Transplant Renal Fundeni, profesor doctor Ionel Sinescu, cel care a coordonat echipa de chirurgi în timpul operaţiei.
Fundaţia Petre Herescu spală obrazul autorităţilor În cazul în care autorităţile române vor refuza să suporte plata acestei intervenţii, la externare, Fundaţia Petre Herescu, aparţinând clinicii, va achita contravaloarea procedurilor chirurgicale şi a spitalizării mamei donatoare.
Medicul a precizat că primitorul este cetăţean român care îşi plăteşte asigurările de sănătate, fiind vorba de o femeie căsătorită în România. Starea pacientei este foarte gravă, fiind pe dializă de mai mult timp, transplantul de rinichi fiind singura ei şansă de supravieţuire, a spus Sinescu. Acesta a adăugat că singura persoană compatibilă cu pacienta este mama ei.
"Esteinadmisibilsă cerem 10.000 de euro de la un cetăţean moldovean pentru donarea de organe, în condiţiile în care acest gest este unul umanitar în întreaga lume",a spusSinescu.
Natalia, în stare gravă
Medicul a explicat că operaţia a fost amânată mai mult de o săptămână, întrucât autorităţile sanitare române au spus că donatoarea, respectiv mama femeii bolnave, trebuie să achite 10.000 de euro pentru a-şi dona un rinichi fiicei ei în stare f