» Trei dintre cele mai mari monetarii ale lumii care scot si vand monede din aur si-au majorat foarte mult productia si vanzarile in primele noua luni ale anului, arata datele compilate de agentia de stiri financiare Bloomberg.
Pe de alta parte insa, cererea globala de aur a scazut cu o treime in trimestrul III din acest an fata de aceeasi perioada din anul precedent, arata cel mai recent raport publicat de World Gold Council.
Monetaria Regala Britanica si-a cvadruplat productia de monede din aur in trimestrul III din acest an, iar pe primele noua luni productia este tripla, informeaza Bloomberg, citand date obtinute pe baza Legii accesului public la informatii. Sesizand cererea in crestere, celebrul magazin de lux Harrods, din Londra, a inceput de luna trecuta sa vanda lingouri si monede pentru prima data in istoria sa. Nu e de mirare ca britanicii s-au grabit sa cumpere, de vreme ce metalul galben s-a dovedit a fi anul acesta o investitie foarte profitabila. In 2009, cotatiile au crescut pe bursa londoneza cu aproape 30% si au doborat record dupa record. Socotit in lire, pretul a crescut cu 27%, facand din aur un plasament incomparabil mai profitabil decat dobanzile bancare aflate la niveluri minime. Monetaria britanica vinde monede din aur de 22 de carate, numite Gold Proof Sovereign, cu greutatea de 7,99 grame si al caror pret este de 299 de lire (1.436 de lei).
"Exista inca o lipsa de incredere in sistemul financiar, iar investitorii cauta beneficiile diversificarii cumparand aur. Pentru micii investitori (n.r. – cei care cumpara mai usor monedele), inflatia este o ingrijorare in ceea ce priveste viitorul", a explicat David Russell, directorul unei firme din Dublin care face comet cu aur, citat de Bloomberg. Agentia aminteste intr-o relatare si datele facute publice de presedintele monetariei austriece, Kurt Meyer, care luna trec