Banca Transilvania (BT), singurul jucator de top cu capital privat autohton, a redus cu cate jumatate de punct procentual dobanzile de referinta la creditele de retail, in lei, euro si dolari.
Incepand cu jumatatea lunii noiembrie, dobanda de referinta la lei este de 11% pe an, iar la euro si dolar a fost stabilita la 6% pe an. "In functie de costurile noastre, facem periodic ajustari ale dobanzii de referinta. Este in linie cu ce se intampla in piata", spune Gabriela Nistor, director executiv responsabil de coordonarea retailului la Banca Transilvania. Dobanda la lei mai fusese redusa cu jumatate de punct si la inceputul lunii octombrie, insa la euro cea mai recenta ajustare (tot de jumatate de punct) data din 8 septembrie. Banca a redus gradual dobanzile pe parcursul anului, de la niveluri de 15% la lei, respectiv 10% la euro, in decembrie 2008. In prezent, Banca Transilvania vinde credite auto in lei cu o dobanda de 15% pe an, potrivit datelor furnizate de simulatorul de pe site-ul propriu.
Nistor spune ca toate creditele de retail, cu exceptia celor ipotecare, au costul legat de dobanda de referinta, la care se adauga o marja. Toate creditele de retail vandute de la 1 ianuarie trebuie sa aiba costul indexat la un indicator independent - fie indicatorii pietelor interbancare (Robor la lei, Euribor la euro), fie un indicator calculat individual de banca, cum este prime rate.
Pentru creditele in derulare, dobanda se recalculeaza trimestrial, prin aplicarea nivelului indicatorului de referinta la momentul respectiv.
Mai multe banci au operat ajustari de dobanzi in ultimele saptamani, pe lista inscriindu-se CEC Bank, Alpha Bank, UniCredit Tiriac, Piraeus sau Intesa Sanpaolo, amplitudinea ajustarii fiind insa diferita intre jucatori.
Guvernatorul Isarescu a criticat bancherii la inceputul lunii pentru ca mentin dobanzile la lei prea sus. @