Un studiu recent realizat arata ca cei mai multi parinti nici nu cunosc si nici nu acorda prea mare importanta celor mai elementare reguli legate de numarul si calitatea orelor de somn, iar cei care platesc pretul acestei ignorante sunt copiii.
De cate ore de somn are nevoie un copil? Conteaza ora la care merge la culcare? Cum creste nivelul hormonilor in timpul noptii?
Daca esti parinte si nu stii raspunsurile la aceste intrebari, nu te speria, sunt multi in aceasta situatie, scrie Times.
Mandy Gurney, expert in domeniu, spune ca numarul copiilor care au probleme de sanatate din cauza privarii de somn este in continua crestere. Rezultatul? Oboseala isi pune amprenta asupra starii lor de nervozitate, lipsei de atentie, de concentrare sau irascibilitatii. De asemenea, apar diverse alte probleme de sanatate cum ar fi obezitatea, hipertensiunea sau depresia cronica.
De unde, atunci, aceasta atitudine nepasatoare a majoritatii parintilor? "Suntem obisnuiti sa privim somnul ca pe un obicei zilnic si nu ca pe o problema de sanatate. Nu constientizam indeajuns faptul ca anumite simptome sunt in realitate efecte ale privarii de odihna", spune Gurney.
Copiii nedormiti sunt neatenti si au probleme de memorie
Ce alte probleme mai au copiii daca nu dorm suficient? "De exemplu probleme de memorie sau de intelegere, daca sunt elevi", spune si pediatrul Kathleen McGrath.
Studiile stiintifice arata ca lipsa de somn are un impact puternic asupra cortexului pre-frontal. "Este chiar zona care coordoneaza gandirea logica, creativitatea sau memoria pe termen scurt", explica aceasta.
De asemenea, cercetarile arata ca odihna insuficienta ii afecteaza mai serios pe copii decat pe adulti. "Devin neindemanatici, inceti, mai putin comunicativi. Iar efectele sunt cu atat mai intense cu cat copiii din