Ministerul Transporturilor a anuntat miercuri seara, dupa ce Tribunalul Bucuresti a dispus ca fiind ilegala greva de la metrou, ca va cere instantei de judecata sa ii oblige pe liderii sindicali de la Metrorex, responsabili pentru organizarea grevei generale, sa plateasca atat pentru pierderile inregistrate de companie in aceasta perioada, precum si despagubiri pentru calatorii cu abonament afectati pe durata celor doua zile de greva.
Reprezentantii Metrorex spun ca au bani pentru despagubiri daca va fi necesar.
"In zilele urmatoare o sa gasim solutii pentru calatorii afectati de greva. Avem bani pentru plata despagubirilor", a declarat pentru ZF Gheorghe Udriste, directorul Metrorex.
Ieri, la ghiseele Metrorex se acordau despagubiri in valoare de doar 1,7 lei, echivalentul a doua zile de abonament, in conditiile in care costul unui abonament lunar de 25 de lei este impartit la 30 de zile calendaristice. Pe de alta parte, despagubirile acordate acopera doar costul unei singure calatorii cu metroul, in conditiile in care o cartela cu doua calatorii costa 2,5 lei.
Pierderile zilnice inregistrate de Metrorex, in perioada de greva, sunt estimate intre 200.000 si 300.000 de lei si, potrivit legii, persoanele responsabile pentru declansarea unei greve declarata ilegala pot fi obligate la plata unor despagubiri, la cererea celor interesati.
Ar putea relua greva peste o luna
Ioan Radoi, liderul Uniunii Sindicatelor Libere Metrou, nu a comentat acest aspect. In schimb, Radoi a declarat ca daca in urma negocierilor din urmatoarele 30 de zile nu se va ajunge la un acord, angajatii de la metrou vor recurge din nou la greva generala.
"Greva putea fi un eveniment evitat si consider ca urmatoarele 30 de zile reprezinta un termen rezonabil in care se pot gasi solutii privind conflictul de munca. Daca nici dupa aceste 30 de zile nu se ajunge la