Iosif Ştefănuţi a fost arestat pe 20 decembrie 1989, pentru că anticipase sfârşitul comunismului. Urmărit pas cu pas de Securitate, Iosif Ştefănuţi, bărbat dârz, dar cu suflet de copil, a fost printre puţinii care s-au opus făţiş dictaturii comuniste.
Brăila se numără printre oraşe-martir, dovadă zecile de morţi şi sutele de răniţi care, în urmă cu 20 de ani, au însângerat străzile urbei. Începând cu 23 decembrie 1989, oraşul a devenit teatru de război. Rafale de mitralieră, groază, neputinţă, confuzie.
Dizident recunoscut, pastorul Iosif Ştefănuţi a fost prigonit într-un regim care se bătea cu pumnul în piept că respectă drepturile omului. După 20 de ani a aflat că dosarul său de la Securitate avea peste 2.500 de pagini şi că a fost trădat de oameni în care avusese încredere.
Arestat la domiciliu
Ştefănuţi îşi aminteşte cu un zâmbet trist despre decembrie 1989. Nu a pomenit nimic despre cei care l-au turnat la Securitate şi nici despre faptul că, din cauza presiunilor la care a fost supus şi-a distrus sănătatea.
„L-am sunat pe colegul meu, Petru Dugulescu, la Timişoara, să aflu ce se întâmplă. Mi-a spus: Timişoara este sub asediu! Odată cu cuvintele lui, am auzit, în telefon, tirul unei mitraliere”, povesteşte Ştefănuţi.
Ştia că telefonul îi este ascultat şi, cu toate acestea, a spus: „E trist ce se întâmplă, dar acesta este începutul sfârşitului comunismului în România!”.
Pe 20 decembrie, a fost înconjurat de o patrulă înarmată şi anunţat că are mandat de arestare. Fusese în vizită la avocatul Virgil Păun. În acel moment, miliţienii au fost chemaţi în altă parte a oraşului, unde se împrăştiau manifeste. Ştefănuţi a primit arest la domiciliu, urmând să fie „ridicat” mai târziu. Evenimentele se derulau cu repeziciune şi dizidentul n-a mai fost încarcerat, pentru că a căzut Ceauşescu. Pe 23 decembrie, liderii Frontu