Votanţii români vor încerca la 22 noiembrie să aleagă un preşedinte şi să pună capăt impasului politic care a devalorizat moneda naţională, a alungat investitorii şi a blocat plata unui împrumut internaţional, comentează azi, agenţia americană Bloomberg.
1 /. Agenţia menţionează că mai există alţi zece candidaţi care încearcă să-i atragă pe cei 18 milioane de cetăţeni cu drept de vot. "Guvernul care a funcţionat timp zece luni a căzut, la 13 octombrie, în urma unei moţiuni de cenzură, iar Băsescu nu a reuşit să obţină sprijinul parlamentar pentru un nou premier", scrie Bloomberg.
Al doilea cel mai sărac stat european
"Legea îi interzice preşedintelui să convoace alegeri anticipate în ultimele şase luni de mandat, dar îi lasă noului preşedinte sarcina de a pune capăt impasului care riscă să slăbească leul şi să scadă preţurile obligaţiunilor şi ale acţiunilor, în contextul în care investitorii se îndepărtează de al doilea cel mai sărac stat din Uniunea Europeană", mai scrie agenţia americană.
Agenţia comentează faptul că, "de nevoie", premierul Emil Boc rămâne în funcţie, până după alegeri. Bloomberg merge mai departe cu analiza şi comentează, inclusiv, varianata alegerilor anticipate, în cazul în care, după instalarea noului preşedinte, nu se va ajunge la un acord privind înlocuirea cabinetului actual, cu un guvern permanent. "România ar putea trece printr-un nou tur electoral, în martie sau aprilie, preşedintele având posibilitatea să convoace alegeri parlamentare anticipate", scrie Bloomberg.
De la cea mai mare, la cea mai mică
Economia, care a avut cel mai rapid ritm de creştere din UE anul trecut, a scăzut cu 7,1% în al treilea trimestru comparativ cu 2008, iar rata şomajului s-a dublat, în contextul în care companii precum producătorul auto Dacia, uzina chimică Azomureş şi combinatul A