Între 1 decembrie 1942 - 1 octombrie 1945, Eugen Ionescu a funcţionat ca angajat al Serviciului de presă din Ministerul Propagandei Naţionale, în cadrul Legaţiei Regale a României pe lângă Guvernul colaboraţionist de la Vichy, condus de mareşalul Ph. Pétain, pe timpul ocupaţiei Franţei de armatele naziste germane (iulie 1940 - august 1944).
Publicăm alăturat două dintre referatele de serviciu redactate de Eugen Ionescu, ca secretar de presă, expediate în ţară prof. Alexandru Marcu, Minsitru Subsecretar de Stat al Propagandei Naţionale, ambele datând din luna noiembrie 1942, pe care acesta, la 6 decembrie 1942, le-a trimis, pentru evidenţă şi informare, Direcţiei Presă, iar pentru rezolvare, Direcţiei Cinematografice şi, respectiv, Direcţiei Studii.
Nu cunoaştem finalizarea/urmările propunerilor lui Eugen Ionescu sau reacţia celor două departamente ministeriale.
Cele două referate se află în colecţiile conservate la Arhivele Naţionale Istorice din Bucureşti, Direcţia Generală, Fondul Ministerului Propagandei Naţionale (Dosar nr. 908/1942, f. 114-115, 125-127)
*
Vichy, 21 Noembrie 1942.
724
Referat pentru prezentarea unor filme române şi documentare în Franţa (zona neocupată).
Luând contact cu dl. MOREL, delegatul general pentru zona liberă al societăţii cinematografice "France-Actualités", - am căzut de acord cu d-sa pentru prezentarea unuia sau mai multor filme româneşti documentare în Franţa (zona neocupată). Societatea ar fi dispusă să organizeze, - în legătură cu Serviciul de Presă şi Propagandă depe lângă Legaţia noastră din Vichy şi cu Ministerul Propagandei Naţionale din Bucureşti, - întâi, o şedinţă specială de prezentare oficială, pentru autorităţi, publicişti, ziarişti şi personalităţi, la un cinematograf din Vichy; apoi, cu sprijinul secretariatului