Românii o să voteze un nou preşedinte duminică în cadrul unor alegeri prezidenţiale cruciale, a căror miză este ieşirea din impasul politic care a blocat accesul ţării la ajutorul financiar extern, necesar pentru ieşirea din recesiune, scrie cotidianul Financial Times.
România este condusă de un guvern interimar cu puteri limitate din momentul în care coaliţia dintre social-democraţi şi democrat-liberalii de centru-dreapta s-a rupt, luna trecută, după mai puţin de un an de guvernare, titrează cotidianul. Aceasta a determinat FMI şi UE să întârzie plata tranşei de 1,5 miliarde de euro din cadrul unui ajutor anti-criză a cărui valoare totală se ridică la 20 de miliarde de euro.
Preşedintele Traian Băsescu, aflat în cursa prezidenţială, pentru obţinerea unui al doilea mandat, cu sprijinul PDL, şi Mircea Geoană, liderul social-democrat şi candidatul PSD la preşedinţie, au vehiculat numele mari multor candidaţi la postul de premier, fără a se ajunge la un acord.
Liderii internaţionali sunt din ce în ce mai îngrijoraţi că programul de revenire economică al României este şi mai mult amânat, în condiţiile în care este improbabil ca guvernul interimar condus de democrat-liberalul Emil Boc să fie înlocuit înainte de turul al doilea al prezidenţialelor, prevăzut pentru data de 6 decembrie.
În ciuda situaţiei economice din ţară, campania electorală din România nu s-a concentrat pe problemele economice, precizează Financial Times.
Traian Băsescu a promis să continue lupta împotriva corupţiei, o campanie în care s-au înregistrat progrese limitate în ultimii 5 ani. El susţine cauze populare, cum ar fi desfiinţarea uneia dintre cele două camere ale parlamentului şi reducerea numărului de parlamentari.
Mircea Geoană promite o alternativă mai tehnocrată la stilul zgomotos de a face politică al lui Băsescu, care prevede planuri pentru infrastru