Investitorii francezi de la Lafarge au cheltuit 19 milioane de euro pentru protecţia mediului şi mai puţin pentru crearea de noi locuri de muncă.
Noul siloz are o înălţime de 47 de metri şi un diametru de 75 de metri, iar pentru construirea lui a fost nevoie de 500 de zile, timp în care investitorii francezii s-au declarat mulţumiţi că nu a fost înregistrat niciun accident de muncă. Silozul este unic în lume prin modul în care este depozitat clincherul, o materie primă din care se fabrică cimentul. Construcţia are aspectul unei cupole în care vor fi depozitate 250.000 de tone de material care până acum erau ţinute pe o platformă în aer liber afectând mediul înconjurător.
La proiect au lucrat specialişti din şapte state: SUA, Polonia, Mexic, Austria, Germania, Turcia şi România. Pentru umflarea membranei, care ulterior a fost cimentuită, s-au folosit 180.000 de metri cubi de aer. Procedura a fost una dificilă pentru că orice rafală de vânt putea prăbuşi cupola care a fost umflată pe timpul unei nopţi.
Decizie, în funcţie de criză
„Când am început investiţiile, criza a lovit mai multe ţări printre care şi România şi ne-am gândit dacă să oprim totul sau să continuăm construcţia. A fost o decizie dificilă, dar am finalizat-o“, a spus ieri directorul regional Lafrage România, Nicolas Furnier.
Medgidia, cea mai mare rată de şomaj
Primarul Medgidiei Marian Iordache crede că orice investiţie este binevenită pe timp de criză. „Criza economică a adus multe probleme comunităţii locale prin creşterea numărului de şomeri, chiar unele firme s-au închis, iar acest siloz spune ceva pentru că noi am autorizat această investiţie, iar compania a reuşit să ducă la sfârşit acest proiect şi ştiu că investiţiile vor continua“, a declarat edilul.
Lafarge Ciment este cel mai important investitor din zona Medgidiei. Investitorii francezi au decis astf