Criza economică şi companiile din ce în ce mai puţin atractive scoase la vânzare au făcut ca sumele încasate din privatizări sau lichidări de firme de stat să fie, în 2009, mult sub cele din anii anteriori. Cel mai mare contract de privatizare pe care trebuia să-l încheie AVAS în acest an a căzut după ce cumpărătorul nu a găsit banii necesari pentru a-şi finanţa achiziţia. „Nu am reuşit să acoperim preţul acţiunilor şi am fost siliţi să ne retragem“, exp
Criza economică şi companiile din ce în ce mai puţin atractive scoase la vânzare au făcut ca sumele încasate din privatizări sau lichidări de firme de stat să fie, în 2009, mult sub cele din anii anteriori.
Cel mai mare contract de privatizare pe care trebuia să-l încheie AVAS în acest an a căzut după ce cumpărătorul nu a găsit banii necesari pentru a-şi finanţa achiziţia. „Nu am reuşit să acoperim preţul acţiunilor şi am fost siliţi să ne retragem“, explică Tiberiu Bodea, proprietarul Calex Business Grup, firma care a licitat 20,8 milioane de lei pentru 69% din Trocadero SA, companie din domeniul restaurantelor. Preţul de pornire al pachetului de acţiuni a fost de 7,7 milioane de lei. Bodea spune că nu poate estima dacă suma pe care era dispus să o plătească era echitabilă sau nu. „Urma să vedem asta în urma rezultatelor obţinute. Acum, însă, chiar dacă se va organiza o nouă licitaţie, noi nu mai avem voie să participăm“, afirmă el.
Cu excepţia Trocadero, pentru care procedurile vor fi reluate, AVAS a mai reuşit să vândă, în 2009, trei participaţii minoritare şi una majoritară (din cele 18 participaţii minoritare şi şase majoritare scoase pe piaţă), încasând 6,3 milioane de lei. Vor fi puse în vânzare, cât mai curând, acţiunile deţinute de stat la Horticola SA şi Aquaproiect SA.
Una dintre companiile pentru care statul se luptă de multă vreme să găsească cumpărător este Avioane Craiova. În