Sărbătorile de iarnă se apropie, iar făgărăşenii au început deja să pregătească bucate pentru masa de Crăciun. Cum produsele tradiţionale din carne de porc nu pot să lipsească din meniu, oamenii au început deja să sacrifice animalele.
Medicii veterinari îi sfătuiesc pe făgărăşeni să testeze înainte carnea.
Carnea de porc şi cea de vânat se va afla pe masa tot mai multor făgărăşeni o dată cu începutul sezonului rece. Ce trebuie să ştim e că ne expunem îmbolnăvirilor în cazul în care consumăm carne neexaminată. „Aducem la cunoştinţă tuturor crescătorilor, dar şi cumpărătorilor de porci să nu consume carne fără examen trichineloscopic. Pentru aceasta trebuie să se supună examinării cel puţin 50 g de carne provenită de la muşchii pilieri sau muşchii diafragmatici. Muşchii pilieri sunt muşchii care se găsesc deasupra ficatului“, ne-a spus dr. Aurel Jidveian, şeful Circumscripţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din Făgăraş.
În perioada următoare, programul de lucru cu publicul la Circumscripţia Sanitar-Veterinară din Făgăraş va fi prelungit pentru toţi cei care vor dori să facă analiza cărnii de porc. „În perioada respectivă, vom face program şi pentru sâmbătă şi duminică. Examenul costă 10 lei“, ne-a mai spus Aurel Jidveian.
Trichineloza este o boală provocată de viermele Trichinella spiralis, care ajunge în organism în urma consumului de carne contaminată. Printre simptomele bolii se numără: tulburările digestive, febra, umflarea ochilor şi a feţei, durerile musculare. Specialiştii recomandă celor care prezintă aceste simptome în urma consumului de carne neexaminată să se prezinte de urgenţă la medic.
(Mihaela BĂRGĂOANU)
Sărbătorile de iarnă se apropie, iar făgărăşenii au început deja să pregătească bucate pentru masa de Crăciun. Cum produsele tradiţionale din carne de porc nu pot să lipsească din meniu, o