Reteaua de socializare Facebook a devenit o mina de aur pentru firme, in special cele mai reduse ca dimensiuni, fiind o poarta spre potentiali clienti si continand informatii demografice esentiale.
"Trebuie sa fii acolo unde iti sunt clientii sau potentialii clienti", spune Clara Shih, autoare a cartii "Era Facebook", citata de The New York Times. "Iar, luand in considerare cei 300 de milioane de utilizatori Facebook, este clar ca acolo se afla o mare parte din clientii pentru o multime de produse", adauga Shih.
Insa cum poate o companie sa foloseasca Facebook drept unealta eficienta de marketing?
In primul rand, prin crearea unei pagini proprii. Diferite de profilele persoanelor private si de grupurile Facebook, paginile permit firmelor sa "colecteze" fani. In prezent, exista 1,4 milioane de pagini Facebook, care aduna peste 10 milioane de fani in fiecare zi, potrivit statisticilor site-ului.
Firmele isi pot crea o pagina Facebook care sa le reflecte numele, sub forma www.facebook.com/Starbucks, iar, in acestea, pot exista link-uri spre site-ul companiei sau spre paginile de vanzare online, asa cum fac, de exemplu, Amazon sau Ticketmaster.
Site-ul de socializare ofera multe unelte si modalitati pentru marketing, fiind usor sa te pierzi in prea multe alegeri. Din acest motiv, Shih recomanda, inainte de toate, stabilirea unui obiectiv. Vreti sa adunati mai multi clienti prin intermediul site-ului? Sa faceti cunoscut brandul? Sa creati o baza pentru customer support? Odata ce ati stabilit obiectivul, puteti sa faceti o strategie.
Pentru a castiga cat mai multi adepti, le puteti cere prietenilor si familiei sa devina fani, avand in vedere ca, in medie, fiecare utilizator Facebook are 130 de "prieteni", care ii urmaresc activitatea. De asemenea, puteti cumpara spatiu publicitar pe site.
P