Indiferent dacă eşti tânăr sau bătrân, bărbat sau femeie, activ sau sedentar, nu ar trebui să sari peste micul dejun. Masa de dimineaţă este cea mai importantă dintre toate.
Creierul are nevoie de glucoză
Glucoza este un combustibil esenţial pentru organismul uman. Creierul şi muşchii au nevoie de acest compus organic pentru a-şi îndeplini funcţiile. După opt ore de somn, nivelul de glucoză este foarte scăzut, ceea ce explică de ce ne simţim lipsiţi de energie dimineaţa.
Cea dintâi masă a zilei este cea mai bună ocazie de a ne încărca bateriile. Principala sursă de glucoză o reprezintă glucidele, pe care trebuie să le luăm din cereale, fructe şi din legume proaspete sau uscate.
Grăsimile sunt sursă de energie
Deşi sunt privite ca inamicul numărul unu al sănătăţii, pentru că se depun pe artere sub formă de colesterol „rău", grăsimile saturate sunt foarte importante pentru organism. Ele fac posibil transportul vitaminelor liposolubile (A, E, K) şi mineralelor, asigură integritatea membranelor celulare, contribuie la sintetizarea hormonilor şi protejează ficatul de toxine.
Ele sunt indicate dimineaţa, pentru că sunt o sursă de energie. Prin urmare, nu ar trebui să le excludem total din alimentaţie, ci doar să le consumăm cu moderaţie. Untul, de exemplu, este o sursă naturală de grăsimi saturate, indicată la micul dejun. La fel şi lactatele, ouăle, carnea de pui.
Previne variaţiile de greutate
Persoanele care nu mănâncă la micul dejun cred că reduc aportul caloric al zilei respective şi fac un lucru bun pentru siluetă. Nimic mai greşit! Spre deosebire de caloriile acumulate la masa de prânz şi de seară, cele pe care le luăm din micul dejun sunt arse mai uşor, prin activităţile din timpul zilei.
Mai mult, a fost dovedit că aportul caloric zilnic al unei persoane care nu sare peste micul dejun este mult mai