Miniştrii sau responsabilii pentru pescuit din ţările membre ale UE au ajuns vineri seară, la Bruxelles, la un acord politic asupra oportunităţilor de pescuit în Marea Neagră în 2010, stabilind cota de pescuit calcan la 96 de tone, împărţită în mod egal între România şi Bulgaria.
În concluziile reuniunii se arată că nivelul cotei pentru 2010 pentru acest tip de peşte este în scădere cu 4% faţă de cea din anul în curs şi este legată de angajamentul celor două ţari de a elabora un plan de acţiune comun, care să stabilească ţinte privitoare la măsurile de control şi inspecţiile care trebuie să fie îndeplinite în primul semestru din 2010.
De asemenea, reprezentanţii statelor membre au mai decis impunerea unei prohibiţii la pescuit calcan între 15 aprilie şi 15 iunie 2010.
În ce priveşte şprotul, cota pentru 2010 a fost stabilită la 12.750 tone, nivel similar cu cel din 2009, însă nu s-a stabilit modul de împărţire a cotei între România şi Bulgaria.
Propunerea Comisiei Europene privind cota de pescuit calcan era de 76 de tone pentru anul 2010, cu 24% mai puţin decât pentru anul în curs.
Nathalie Charbonneau, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, precizase joi că executivul comunitar şi-a întemeiat propunerea privind oportunităţile de pescuit în Marea Neagră pe recomandările unor reputate grupuri de cercetători din Regiunea Mării Negre şi ale Comitetului ştiinţific, tehnic şi economic pentru pescuit din cadrul CE, notează Agerpres.