La Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân clopoţelul sună pentru ultima oară la ora 19.55. Şcolarii se tem să meargă acasă singuri, fiindcă termină cursurile după lăsarea întunericului. Părinţii sunt conştienţi de pericolele de pe stradă şi dau fuga în fiecare seară la liceu
Ina, elevă în clasa a IX-a la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân, nu scapă niciodată mai devreme de ora 18.30 de la şcoală. Recordul este luni seara, când termină cursurile cu cinci minute înainte de ora 20.00. „Şi în gimnaziu am învăţat după-amiază, dar nu se compară, pentru că stăteam mai mulţi în aceeaşi zonă, aproape de şcoală. Acum cu greu găseşti pe cineva dintre colegi cu acelaşi traseu“, spune fata. Săptămâna trecută, Ina a mers ca în fiecare seară pe Bulevardul Tomis, spre casă. Era cu o prietenă de la alt liceu, cu care se mai nimereşte să-şi ţină companie pe o porţiune comună de drum.
„Banii, altfel vă ia mama dracului!“
La colţul cu strada Decebal, le-a ţinut calea un puradel mai răsărit, cu o bâtă în mână. „Banii, altfel vă ia mama dracului!“. Speriate, fetele s-au uitat în stânga şi-n dreapta. Nu era nimeni prin preajmă. „Nu mai avem bani“, au îngăimat ele pierdute. „Atunci nu treceţi!“, a rostit puradelul ameninţător. Norocul lor a fost că a apărut de nicăieri o femeie în vârstă, care n-a stat pe gânduri şi le-a sărit în ajutor. „Ce vrei, mă, păr alb?“, a strigat atacatorul, înainte de a se îndepărta fără pradă.
Părinţii, pe post de escortă
„Normal ar fi ca toţi elevii să înveţe dimineaţa, dar, din păcate, nu există condiţiile necesare. O bună parte dintre copii sunt luaţi de părinţi de la şcoală. Trebuie să ne gândim că nu doar agresorii sunt periculoşi, ci şi câinii din cartiere“, spune prof. Vasile Nicoară, directorul Colegiului Naţional Mircea cel Bătrân din Constanţa.
„Noi locuim în Lazu, aşa că, atunci când pot, vin să o