Patru volume de "Istoria presei romanesti de la inceputuri pana in prezent. Dictionar cronologic (1790-2007)"* reprezinta, fara niciun dubiu, o lucrare de referinta si, prin urmare, un eveniment editorial. Facem cuvenita prezentare, chiar daca cu ceva intarziere.
Ion Hangiu se ocupa de istoria presei romanesti de mai bine de o jumatate de secol, s-ar putea spune ca este un as, unul dintre putinii in materie. In urma cu patruzeci de ani, in 1968, tiparea prima editie a unei substantiale si necesare lucrari in care erau adunate articole-program de ziare si reviste, fragmente de articole si studii critice cu caracter programatic, note redactionale, bilanturi anuale, cincinale, decenale, scrisori, acte etc "care sa vina in sprijinul tuturor celor interesati de cunoasterea textelor principale ale istoriei presei literare romanesti." Modelul urmat, marturisea atunci autorul, fusese catalogul alfabetic (1820-1906) elaborat de Nerva Hodos si Al.Sadi-Ionescu in 1913, publicat sub auspiciile Academiei Romane, lucrare fundamentala, mult imbunatatita.
In varsta, astazi, de peste 84 de ani, Ion Hangiu si-a legat numele de cateva instrumente de lucru de referinta pentru cunoasterea fenomenului literar romanesc: cum spuneam, doua volume masive despre "Presa literara romaneasca"(1968), "Reviste si curente in evolutia literaturii romane" (1968), dar si un "Dictionar al presei literare romanesti" (doua editii, 1987 si 1996), "Panorama presei romanesti contemporane" (2006), precum si sute de articole pe teme culturale, portrete si evocari, numeroase prefete si lucrari cu caracter didactic.
Cele patru volume aparute la Editura Comunicare.ro nu sunt doar o retiparire a editiilor din 1968 si 2006, ci s-ar putea spune ca alcatuiesc o carte noua prin abundenta informatiilor noi si a abordarii. Sunt incluse articolele-program ale unor publicatii aparute in Romania s