Efectele crizei economice mondiale vor fi resimtite in urmatorii ani in Europa Centrala si de Est mai puternic decat in restul regiunilor lumii, este de parere Erik Berglof, economistul-sef al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).
"In termeni de crestere economica, Europa Centrala si de Est va ramane in urma celorlalte tari din lume", a declarat Erik Berglof. "In urmatorii ani, aceasta va fi regiunea cu cele mai scazute rate de crestere economica", a adaugat el, scrie AFP.
Nu toate statele din regiune, pe pietele carora BERD are o prezenta extrem de activa, s-au confruntat cu acelasi tip de probleme: cele din zona sud-estica, spre exemplu, au fost cel mai puternic afectate, dupa ce in perioada de boom economic au promovat fervent investitiile in sectorul imobiliar si au sistat practic productia de bunuri. La polul opus, Cehia si Slovacia isi vor reveni mult mai repede din recesiune, in conditiile in care beneficiaza de un comert orientat catre export si bine dezvoltat, a precizat Berglof.
Vin vremuri grele pentru bancheri
Berglof a avertizat ca in urmatoarele luni retragerile de capital de pe pietele est-europene ar putea continua, in conditiile in care bancile vestice incearca sa faca "ajustari".
Acest lucru nu s-a intamplat pana in prezent intrucat bancile-mama au beneficiat de ajutoare substantiale din partea guvernelor din tara de origine, a aratat economistul-sef al BERD.
Economiile statelor din Europa Centrala si de Est au continuat sa scada si in trimestrul al treilea al anului comparativ cu aceeasi perioada din 2008, contractiile fiind printre cele mai pronuntate din Uniunea Europeana. Cele mai severe scaderi economice au fost inregistrate de tarile baltice, Estonia avand cel mai semnificativ declin, de 15,4%, potrivit agentiei oficiale de statistica a Uniunii Europene, Eurostat.