Randamentul mediu al fondurilor de pensii private obligatorii depăşeşte inflaţia cu aproape 10%. În schimb, fondurile facultative nu se pot lăuda cu o astfel de performanţă. Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au obţinut un randament mediu anualizat de aproape 15% de la lansare şi până la sfârşitul lunii octombrie. În termeni reali, câştigul mediu anualizat obţinut de administratori pentru participanţii la Pilonul II a fost de 9,43% în intervalul menţionat.
Randamentul mediu al fondurilor de pensii private obligatorii depăşeşte inflaţia cu aproape 10%. În schimb, fondurile facultative nu se pot lăuda cu o astfel de performanţă.
Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au obţinut un randament mediu anualizat de aproape 15% de la lansare şi până la sfârşitul lunii octombrie. În termeni reali, câştigul mediu anualizat obţinut de administratori pentru participanţii la Pilonul II a fost de 9,43% în intervalul menţionat.
În primele zece luni ale acestui an, randamentul mediu reuşit de fondurile obligatorii a fost de 14,6%. Cea mai bună performanţă pe Pilonul II a fost obţinută de administratorul ING, care gestionează cel mai mare fond din piaţă – un câştig de 15,68% în primele zece luni ale acestui an. De la lansare şi până la sfârşitul lunii octombrie, randamentul nominal obţinut de fond a fost chiar mai mare, de 27%. Câştiguri nominale peste 20% au raportat şi adminsitratorii fondurilor AIG, Generali şi Allianz-Țiriac.
În schimb, randamentele obţinute de fondurile de pensii facultative (Pilonul III) sunt mult mai modeste. Randamentul mediu anualizat obţinut de acestea de la lansare şi până la finele lui octombrie a fost de 7,26%, iar în termini reali de numai 0,78%. Performanţele mai slabe de pe Pilonul III, care a fost lansat cu aproape un an înaintea Pilonului II, sunt explicabile prin expunerea mai mare pe acţiu