În anul 1970, secretarul american de stat, nimeni altul decât Henry Kissinger, întreba: „Pe cine sun dacă vreau să vorbesc cu Europa?”. La 39 de ani, Kissinger poate primi un răspuns: Pe Herman Van Rompuy. Premierul belgian, Herman Van Rompuy, a fost numit în cursul serii de ieri primul preşedinte al Uniunii Europene, în cursul unui summit al liderilor europeni. De acum înainte, principala misiune a preşedintelui UE este aceea de a reprezenta organismul în cadrul summit
În anul 1970, secretarul american de stat, nimeni altul decât Henry Kissinger, întreba: „Pe cine sun dacă vreau să vorbesc cu Europa?”. La 39 de ani, Kissinger poate primi un răspuns: Pe Herman Van Rompuy.
Premierul belgian, Herman Van Rompuy, a fost numit în cursul serii de ieri primul preşedinte al Uniunii Europene, în cursul unui summit al liderilor europeni.
De acum înainte, principala misiune a preşedintelui UE este aceea de a reprezenta organismul în cadrul summit-urilor şi reuniunilor internaţionale.
Până să se cunoască vreun efect palpabil pe plan diplomatic al exercitării noii funcţii, există o serie de confuzii care trebuie clarificate.
Una dintre ele a fost rezolvată chiar de către Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, care a ţinut să precizeze că, în ciuda faptului că UE are acum un lider unic, nu se poate spune că suntem un singur stat, aşa cum sunt Statele Unite.
Practic, de acum este rezolvată problema modului în care Uniunea Europeană este reprezentată pe plan internaţional şi a modului în care aceasta răspunde provocărilor externe.
Este important de remarcat faptul că, în discusul ţinut după ce a fost desemnat, Herman Van Rompuy a declarat că odată cu apariţia funcţiei de preşedinte al UE, s-a mai făcut un pas în procesul de formare a unicei guvernări mondiale.
A doua confuzie care