Zeci de oameni mor în fiecare an pe şoselele din judeţul Alba şi alte câteva sute rămân cu traume fizice sau phisice pe viaţă. 141 de accidente rutiere pe şoselele judeţului Alba soldate cu moartea a 36 de persoane au avut loc de la începutul anului până la această dată
Pe drumurile naţionale 1 şi 7 şoferii de tir sunt responsabili pentru cele mai multe accidente. „Cel mai recent exemplu este cel în care un tir a acroşat un autocar cu pasageri care se întorcea din Germania. În urma accidentului două persoane au murit şi alte şase au fost grav rănite“, a declarat subcomisarul Serviciului Poliţiei Rutiere Alba, Dan Toma.
Harta neagră a accidentelor
Poliţiştii de la Serviciul Rutier susţin că pe şoselele din judeţ nu există puncte nevragice, ci doar zone de risc între localităţi unde se produc cele mai multe evenimente rutiere. „Pentru ca un loc să fie denumit punct negru, acolo pe parcursul unui an de zile ar trebui să se întâmple cinci accidente, însă la noi nu este cazul. Avem zone de risc situate cel mai mult pe DN 1 şi DN7. Practic e vorba despre zone aflate în afara localităţilor“, a declarat subcomisarul Dan Toma.
Pe harta zonelor de risc se înscrie sectorul de curbe de la Răhău şi zonele din apropierea localităţilor Câlnic, Cunţa şi Cut, toate pe DN1, între Sebeş şi graniţa cu judeţul Sibiu. Alte localităţi şi zone din jurul acestora unde s-au produs multe accidente sunt: Mirăslău, Vinţu de Jos, Unirea şi Ighiu.
Pe raza localităţilor Alba Iulia şi Sebeş, cele mai circulate din judeţ s-au produs 43 de accidente în care şi-au pierdut viaţa trei oameni. Principala cauză a accidentelor a fost viteza neadaptată la condiţiile de drum. „Am fost nevoiţi să realizăm amenajări rutiere prin aplicarea benzilor de rezonanţă ca să reducem acest exces de viteză din partea şoferilor. Cu toate acestea zilnic aplicăm circa 150 de sancţiuni