Codul de bune practici care aduce reglementari mai stricte in relatiile dintre furnizorii locali de produse alimentare si retelele mari de magazine a intrat ieri in vigoare, dar va avea efecte in anul 2010, pentru ca producatorii abia au inceput renegocierile de contracte cu retailerii.
Retailerii au la dispozitie doua luni, incepand de ieri, pentru a-si alinia toate clauzele din contract la noile reglementari.
Clauzele privind termenele de plata a marfurilor livrate si taxele de listare a produselor vor fi cel mai probabil cele mai importante subiecte la masa discutiilor dintre producatori si retaileri.
Producatorii, care au initiat in anul 2007 discutiile cu autoritatile privind schimbarea legii din comertul alimentar, spun acum ca varianta finala a legii este incompleta, lipsind normele metodologice de aplicare. Acelasi lucru a fost sesizat si de Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania.
"Dupa publicarea noii legi in Monitorul Oficial (pe 20 octombrie - n. red.) noi am cerut in scris comisiei parlamentare sa dea norme de aplicare, pentru ca termenele de plata care apar in lege sunt gandite prost. Comisia parlamentara ne-a spus ca se va ocupa de acest lucru, dar probabil ca alegerile vor intarzia elaborarea acestor norme de aplicare", a declarat Sorin Minea, presedintele Romalimenta (Federatia Patronala Romana din Industria Alimentara).
Normele de aplicare cerute de Romalimenta ar putea corecta definitiile gresite care apar in lege si care clasifica produsele alimentare in trei categorii: proaspete, congelate si conservate.
Termenele maxime de plata care apar in lege sunt date in functie de aceasta clasificare, astfel incat produse precum vinurile, incluse in categoria alimentelor proaspete, vor trebui platite de retaileri in maxim 12 zile, fata de 35 de zile in cazul lactatelor, care se vand insa mult mai repede decat vinu