Privighetoarea din Kursk
Nu putine au fost agentele recrutate dintre artistele vremii. Este si cazul balerinei Nadejda Plevitkaia, care s-a facut cunoscuta in societatea rusa sub numele de "Privighetoarea din Kursk". In timpul revolutiei bolsevice, este salvata de la plutonul de executie de Nicolai Skoblin, cu care se va casatori ulterior. Impreuna, cei doi sunt recrutati de GRU, spionajul militar sovietic, in 1918 si actioneaza ca agenti de penetrare in grupurile de refugiati rusi din strainatate. Plevitkaia este amestecata si in actiunile de compromitere a maresalului Tuhacevski, victima a epurarilor staliniste.
In 1937, sotii Skoblin primesc sarcina de a-l lichida pe fostul general alb Anton Miller. Dupa aventuri rocambolesti, operatiunea reuseste, dar Nadejda este condamnata, in Franta, la cinci ani de inchisoare pentru complicitate. Moare in detentie. Rolul important pe care l-a jucat Plevitkaia in mediul informativ interbelic este atestat chiar de catre seful spionajului german, Walter Schellenberg.
Mata Hari a Rusiei
Probabil pentru a i se face uitata «originea nesanatoasa», baronesa Moura Budberg (1891-1974) a acceptat sa devina agenta NKVD. In aceasta calitate s-a remarcat in mod deosebit, ajungånd sa fie supranumita «Mata Hari a Rusiei». In tot cazul, a fost una dintre spioanele in slujba URSS care actionau mai ales ca agente de influentare pe långa diferite personalitati, asa-numitele «doamne ale Kremlinului».
Cel mai eficient si-a servit baroana comanditarii ca amanta a lui Maxim Gorki si a lui H.G. Wells, exercitånd asupra lor influente in sensul apararii intereselor URSS. Se pare ca intre cei doi scriitori se nascuse chiar o concurenta pentru dobåndirea gratiilor baroanei. In ceea ce il priveste pe Gorki, exista un episod legat de ultima perioada a vietii sale mai putin cunoscut marelui public. E