Plăţile prin bilete la ordin, cecuri şi cambii refuzate de bănci au depăşit în octombrie pragul record de 1 miliard de lei. Faţă de septembrie, suma totală a incidentelor de plată, 1,08 miliarde de lei, a crescut 38,7%. Marea majoritate (93,9%) din sumele respinse au fost reprezentate de bilete la ordin, potrivit datelor publicate de BNR. În primele zece luni, incidentele cu instrumente de debit au însumat 7,6 miliarde de lei, de 2,5 ori mai mari
Plăţile prin bilete la ordin, cecuri şi cambii refuzate de bănci au depăşit în octombrie pragul record de 1 miliard de lei. Faţă de septembrie, suma totală a incidentelor de plată, 1,08 miliarde de lei, a crescut 38,7%. Marea majoritate (93,9%) din sumele respinse au fost reprezentate de bilete la ordin, potrivit datelor publicate de BNR.
În primele zece luni, incidentele cu instrumente de debit au însumat 7,6 miliarde de lei, de 2,5 ori mai mari decât sumele respinse în perioada similară de anul trecut.
Băncile au raportat 409,903 de cazuri de refuzuri la plată la Centrala Incidentelor de Plăţi de la BNR, mai mult decât dublu comparativ cu acelaşi interval din anul trecut.
Cele mai multe cazuri raportate, respectiv 82,8% din totalul sumelor refuzate, sunt considerate incidente majore, care au însumat după primele zece luni 6,3 miliarde de lei, fiind de 2,5 ori mai mari decât valoarea din perioada de referinţă din 2008.
Incidentele de plată produse de titularii de cont la plată pot fi majore sau nu, în funcţie de motivul pentru care se refuză plata. Exemple de incidentele de plăţi majore sunt instrumente de plată trase în descoperit de cont, cecuri emise fără autorizarea trasului sau cu dată falsă sau cărora le lipseşte o menţiune obligatorie, cecuri circulare sau de călătorie emise "la purtător", cecuri emise de către un trăgător aflat în interdicţie bancară, cambii scontate fără a exista cre