Liderii europeni urma sa decida aseara la Bruxelles cine va fi primul presedinte din istoria Uniunii Europene, dar si cine va fi primul ministru de externe al UE in cadrul unui summit extraordinar care se anunta dur si epuizant.
O Europa stransa intr-o federatie este un vis de sute de ani. Victor Hugo, cel mai mare scriitor romantic al Frantei, vorbea despre o astfel de federatie acum aproape 200 de ani. (Trebuie, totusi, amintit ca Hugo il admira pe Napoleon I.) In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Winston Churchill, premierul britanic de atunci, credea ca pacea in Europa va fi durabila doar daca tarile continentului se reunesc intr-o federatie, asemenea Statelor Unite ale Americii.
Churchill chiar vorbea despre "Statele Unite ale Europei", iar ideea a fost reluata ani si ani pana cand, in 2003, s-a pus problema unei prime constitutii a Uniunii Europene. "Conventia pentru viitorul Europei" condusa de fostul sef de stat francez Valéry Giscard d'Estaing a fost cea care a propus in 2003 ca Uniunea sa fie condusa de un presedinte si sa fie inlocuita, astfel, presedintia rotativa a UE. D'Estaing si-a dorit ca UE sa devina o federatie. Dar teama tarilor mici a invins. "Cei mici" s-au temut ca vocea lor va fi inabusita. Totusi, ceva din ideile lui d'Estaing au ramas, iar cea mai importanta va fi alegerea unui presedinte al UE. Nu va fi ales de oameni, ci de lideri, dar, pana la urma - daca luam litera legislatiei americane -, nici presedintele american nu este ales de electorat, ci de electori.
Nici asa lucrurile nu sunt insa limpezi in UE. "Vom avea, oare, numele noilor reprezentanti ai Europei joi seara (ieri - n.red.)? Sincer, nu stiu. Ar putea sa se rezolve in cateva ore sau sa dureze toata noaptea", a avertizat premierul suedez Fredrik Reinfeldt, a carui tara detine presedintia semestriala a Uniunii si care a negociat cu statele memb