Herman Van Rompuy a fost desemnat joi seara primul preşedinte al Uniunii Europene. Premierul belgian a primit girul marii majorităţi a liderilor europeni reuniţi la Bruxelles. "Van Rompuy este noul preşedinte", a adăugat o sursă diplomatică cehă. O alta a afirmat că liderii "au luat decizia de a-l numi pe Van Rompuy". Până la urmă totul a fost clar, belgianul a obţinut primul vot de încredere dat de Europa pentru o astfel de funcţie. Atribuţiile lui Van Rompuy vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2010.
"Europa este o uniune a valorilor şi are responsabilitatea de a juca un rol important în lume", a declarat el în cadrul unei conferinţe de presă, după ce a fost desemnat de către şefii de state şi guverne din UE, reuniţi la Bruxelles. Rompuy a lasat să se înţeleagă că speră să reuşească să gestioneze rol de facilitare a compromisurilor între statele UE. Belgianul s-a declarat de acord ca "Uniunea Europeană să continue să se extindă pentru a include şi alte ţări" în anii următori, "cu condiţia ca ele să îndeplinească toate criteriile" cerute. Acesta este un mod de a le răspunde celor care îl acuză că se opune aderării Turciei la UE, apreciază AFP.
De asemenea, joi seară, premierul britanic Gordon Brown a dezvăluit că omul nr.2 în această structură europeană va fi compatrioata sa, Catherine Ashton. În prezent comisar european pentru Comerţ, Ashton a fost numită Înalt Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe.
Herman Van Rompuy a fost desemnat joi seara primul preşedinte al Uniunii Europene. Premierul belgian a primit girul marii majorităţi a liderilor europeni reuniţi la Bruxelles. "Van Rompuy este noul preşedinte", a adăugat o sursă diplomatică cehă. O alta a afirmat că liderii "au luat decizia de a-l numi pe Van Rompuy". Până la urmă totul a fost clar, belgianul a obţinut primul vot de încredere dat de Europa pentru o astf