Clienţii care participă la vânzările publice se tem să facă investiţii, în această perioadă, chiar dacă au un loc de muncă stabil.
Agenţii imobiliari recunosc că, în ultimele 10 luni, cererea a scăzut aproape la jumătate faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut. Sute de imobile aşteaptă să fie cumpărate. Cu toate că preţul lor este acum mult mai mic decât cel real, arădenii nu sunt atraşi de oferte. „Avem apartamente care îşi aşteaptă un cumpărător de luni bune de zile. Nimeni nu mai e interesat să investească în aşa ceva. La ora actuală, un apartament cu trei camere se poate achiziţiona şi la 27.000 de euro, însă prea puţini arădeni sunt interesaţi de ofertă”, a explicat Marius Stroia, agent imobiliar.
Credite puţine
Toată această teamă din partea arădenilor de a mai investi în bunuri imobile porneşte şi de la faptul că tot mai puţine bănci oferă creditări, condiţiile de a intra în posesia unui credit imobiliar fiind greu de îndeplinit. Mai mult, arădenii spun că odată cu venirea crizei preferă să fie mult mai chibzuiţi când vine vorba de a investi într-un imobil. „Chiar dacă am scăpat de disponibilizări şi mai avem cât de cât un loc de muncă stabil, nu îmi permit să investesc într-un apartament, oricât de mic ar fi preţul lui”, a mărturisit arădeanul Gabriel Voinea.
Probleme şi pentru fisc
Pe de altă parte, Direcţia Finanţelor este pusă în situaţia de a nu putea valorifica mai nimic din totalul imobilelor sechestrate. Chiar şi în condiţiile în care la cea de-a treia licitaţie preţurile pentru apartamente, case sau terenuri, aflate în sechestrul Fiscului, scad la jumătate, cumpărătorii sunt foarte puţini.
„De la începutul acestui an şi până în prezent, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Arad a sechestrat 192 de bunuri imobile, reuşind să valorifice la licitaţiile publice organizate doar şapte astfel de bunuri”, a ex