Dupa surpriza din trimestrul III, cand economia a dat semne de revenire, Finantele isi revizuiesc pe ultima suta de metri estimarea privind contractia PIB pe anul acesta, de la 8% la 7-7,5%.
Statul nu a contribuit insa prea mult la imbunatatirea activitatii economice, in conditiile in care nu a reusit sa accelereze investitiile. "Desi initial se vorbea de o scadere economica de 8%, ne asteptam dupa ultimele date ca scaderea sa fie intre 7 si 7,5%", a spus Gratiela Iordache, secretar de stat in Ministerul Finantelor, sustinand ca mentinerea TVA si a cotei unice in 2009 a fost un efort pentru stat.
Ea a recunoscut ca multe dintre cheltuielile statului roman, in special cele cu pensiile si salariile, sunt, in mod cronic, ridicate in Romania fata de ce ne permitem, fiind aproape duble ca pondere in PIB, comparativ cu nivelul din alte state ale UE. "Aceasta criza ne poate da oportunitatea de a transforma statul dintr-o frana intr-un factor care sa contribuie la cresterea economica a Romaniei. Majorarile de taxe ar fi o mare greseala, pentru ca s-ar dovedi ca sunt politici prociclice si nu trebuie sa repetam greselile trecutului", a spus Iordache la o conferinta organizata de Comisia Europeana si Institutul European din Romania.
Pe de alta parte, economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, considera ca statul ar trebui sa isi reduca drastic cheltuielile anul viitor, in conditiile in care si un deficit bugetar de 5,9% din PIB (nivelul planificat pentru 2010) este prea mare din perspectiva indeplinirii criteriilor de trecere la euro in 2014. Unul din criterii priveste deficitul bugetar, care trebuie sa se incadreze in limita de 3% din PIB.
"Daca avem ambitia sa fim la 3% in 2012, ritmul de reducere a deficitului bugetar la 5,9% in 2010 este modest", a declarat economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, precizand ca opinia reprezinta un punct de veder