Sambata noaptea (pe 14 noiembrie), la ora 23.00, unii dintre locuitorii Capitalei petreceau deja in baruri si cluburi, dar altii au considerat ca noaptea-i lunga si e timp si pentru ...cultura. MNAR si-a tinut usile deschise pana la ora 4 dimineata si nu a dus lipsa de vizitatori. Iar duminica la pranz, in loc de brunch cativa bucuresteni cu gust pentru arta erau in vizita la Muzeul Zambaccian.
De cativa ani Capitala are parte de un "boom" cultural - de la festivaluri de muzica si film la expozitii de pictura si moda interbelica. Din ultima categorie, in prezent, muzeele din Bucuresti gazduiesc cateva expozitii "must-see". De exemplu, aproape in fiecare sambata Muzeul Zambaccian invita amatorii de arta "in vizita la Conu' Zambacu". O singura conditie - rezervare in prealabil, si vizitatorii au parte de prezentarea colectiei conului Zambacu (cum era numit colectionarul roman de catre prieteni), de un specialist al Muzeului National de Arta al Romaniei. Se discuta despre portretul colectionarului, relatia sa cu arta si despre artistii expusi. Ghidul prezinta chiar si o sumara incursiune in istoria artei, in raport cu exponatele, intr-o atmosfera ce doreste sa reconstituie atmosfera culturala a epocii - anii '20-'60 ai secolului trecut.
Printre capodopere se gasesc tablouri semnate de Pierre Bonnard, Cezanne, Renoir, Alfred Sisley si Matisse si interioare de Tonitza, tabloul "Lautul" de Luchian sau "Padurea desfrunzita" a lui Andreescu. Organizatorii proiectului spun ca, de la finalul lui septembrie, au venit "in vizita", aproape in fiecare sambata, aproximativ 30 pana la 50 de persoane.
De la culori pe panza la arta vestimentara, Muzeul de Istorie prezinta pana pe data de 30 noiembrie o expozitie dedicata evolutiei modei bucurestene si nu numai, de-a lungul a trei secole. Colectia de costume prezentata in muzeu apartine partial Adinei Nanu, p