Cererea de aur la nivel mondial a scăzut cu 34% în trimestrul al treilea, întrucât cotaţiarecord a afectat investiţiile şi a cauzat declinul unor pieţe importante ale bijuteriilor, ca acelea din Orientul Mijlociu sau India, potrivit unui raport al Consiliului Mondial al Aurului, citat de Mediafax.
Speculaţiile cu contracte privind preţul aurului şi aşteptările privind noi achiziţii de către guverne sau instituţii internaţionale menţin cotaţia la un nivel ridicat în pofida cererii reduse.
„În cea mai mare parte a anului trecut, achiziţiile au fost directe. Acum par să fie determinate mai mult de pieţele financiare, de instrumente mai puţin vizibile, ca derivate sau contracte futures”, a declarat Rozanna Wozniak, analist al organizaţiei citate.
Cel mai mare preţ din istorie
Achiziţia a 200 de tone de aur de către banca centrală a Indiei a determinat creşterea preţului aurului la începutul lunii noiembrie. Cotaţia a ajuns miercuri la un nivel-record de peste 1.150 de dolari pe uncie. Preţul ridicat a afectat, însă, achiziţiile de aur pentru confecţionarea de bijuterii, chiar dacă marii investitori şi băncile centrale au investit în metalul preţios pentru diversificarea portofoliului.
Pe piaţa indiană, declinul pieţei bijuteriilor din aur a fost de 42%, la 111,6 tone, în trimestrul al treilea, în timp ce Orientul Mijlociu a înregistrat o scădere de 34%, la 69 de tone.