Perioada în care micuţul începe să-ţi pună zeci de întrebări îţi dă de furcă. Într-o încurcătură şi mai mare s-ar putea să te afli când va începe seria întrebărilor incomode. Află ce răspunsuri i-ar putea satisface curiozitatea.
Şirul întrebărilor pe care ţi le poate pune copilul este nesfârşit, ţinând cont că micuţii din zilele noastre au acces la tot felul de informaţii prin intermediul televizorului şi Internetului.
De aceea, este cu atât mai important ca tu să-i răspunzi pe înţelesul său, astfel încât să asimileze corect cunoştinţele. De exemplu, sunetele de plăcere ale adulţilor care fac dragoste şi pe care copilul le aude în timp ce priveşte la televizor pot fi interpretate ca unele de ajutor. Iar, în viitor, este posibil ca micuţul să simtă repulsie faţă de activitatea sexuală.
«Mami, de unde vin copiii?»
Aceasta este cea mai comună întrebare pe care o pun copiii (60 la sută din copii), conform unui sondaj efectuat în Marea Britanie. Cu siguranţă şi micuţului tău îi trece prin cap această întrebare. Până la 5 ani, poţi să-i spui povestea cu bebeluşii aduşi de barză sau să inventezi alte poveşti adaptate capacităţii sale de înţelegere. După 5 ani, este cazul să-ţi „adaptezi" povestea.
Poţi să-i explici că el este rezultatul iubirii dintre mami şi tati. Pe măsură ce va înainta în vârstă, poţi să-i explici care este procesul prin care apar copiii, dar tot pe înţelesul lui. Dacă vezi că este depăşit de situaţie, nu renunţa să-i oferi informaţii. S-ar putea ca explicaţiile tale să fie prea ştiinţifice. Aşa că, de ajutor îţi poate fi un atlas cu corpul uman, pe care să-l răsfoiţi împreună.
«Te cerţi cu tati din cauza mea?»
Cu stresul de la serviciu şi cu grijile cotidiene, aproape că devin inevitabile certurile conjugale. Când acestea izbucnesc, primul lucru la care se gândeşte copilul este că el a declanşat disputele.