Muncitorii care lucrează la supralărgirea Centurii Capitalei au scos din pământ stâlpi cu tot cu magistrale internaţionale de fibră optică. Providerii de net şi companiile au rămas fără conexiune la internet şi au fost nevoite să improvizeze pentru a-şi putea continua activitatea.
Muncitorii care se aflau ieri la muncă pe Centură spun că incidente precum cele provocate de colegii lor se petrec destul de des pe şantierele din Bucureşti. “Noi nu am păţit aşa ceva, dar unele echipe au mai băgat escavatorul şi au rupt cabluri pentru că nu ştiau ce se află dedesupt când s-au apucat de săpături”, a spus Marin, maistrul unei echipe de muncitori care lucra aseară la pasajul suprateran din zona Voluntari.
El a adăugat că, deşi normal ar fi ca firma care a contractat lucrarea să ceară de la Ministerul Transporturilor harta utilităţilor, adică harta firelor, a ţevilor şi a tot ceea ce se află sub pământ, pentru ca muncitorii să ştie exact unde să sape, există însă şi cazuri în care harta ori este incompletă, ori nu este deloc. “Atunci, lucrările se desfăşoară anevoios sau ne trezim că rupem tot felul de cabluri”, a conchis Marin.
Companiile se asigură cu mai multe surse de internet
Specialiştii spun că marile companii ale căror activitate depinde de transferul de date pe internet nu sunt afectate pe termen lung de un astfel de exces de zel al “Doreilor”. “Prin România trec mai multe magistrale de internet din centre europene, cum ar fi Budapesta sau Frankfurt. O mare companie, o bancă sau distribuitorii de internet sunt conectaţi la cel puţin două magistrale. Când una dintre ele cade, legătura trece automat pe cealaltă în maximum două secunde”, a spus Claudiu Hulea, Deputy Director IT la o companie din Bucureşti.
El a explicat că înainte ca o lucrare de asemenea anvergură să înceapă ar trebui ca atât Ministerul Ministerul Tran