Alexandru Nagy a făcut din dragostea pentru munte şi alpinism un adevărat mod de viaţă. De un sfert de veac el încearcă să-i ajute pe cei aflaţi în dificultate.
Profil
Născut. 1 mai 1964, Braşov.
Studii. Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport.
Ocupaţie. Şef serviciu Salvamont Braşov.
Familie. Necăsătorit.
Povestea vieţii lui Alexandru Nagy pare simplă: de 25 de ani salvează oameni care s-au pierdut ori au suferit unele răniri în timp ce se aflau pe munte. Bărbatul şi-a transformat dragostea pentru munte şi alpinism în profesie şi a făcut din asta un adevărat mod de viaţă. Pentru că, de când avea 19 ani, Alexandru Nagy e tot pe munte, având la activ mii de acţiuni de salvare.
„Aveam 19 ani, când am început să fac alpinism la Asociaţia Sportivă Armata Braşov. Pe vremea aceea, alpiniştii făceau şi muncă de voluntar, ca salvatori montani. Câţiva ani mai târziu, adică în 1986, pe când aveam 22 de ani, am luat parte la primul concurs de salvamont. Făceam parte din formaţia municipiului Braşov, iar competiţia s-a desfăşurat în zona Padina, din Bucegi. Echipa noastră era condusă de profesorul Mircea Noaghiu", îşi aminteşte Alexandru Nagy.
A participat la peste 2.500 de acţiuni
În timp, salvatorul braşovean a obţinut mai multe calificări şi specializări. Toate au, însă, ceva în comun, respectiv muntele. Alexandru Nagy este şi ghid montan, instructor al Şcolii Naţionale de Salvamont, precum şi instructor de schi şi alpinism.
În toţi aceşti ani, Alexandru a participat la peste 2.500 de acţiuni de salvare, cele mai multe având pe pârtiile de schi. „Numai pe pârtia Bradul, din Poiana Braşov, în ultimii ani, avem în jur de 150 de accidente, mai mult sau mai puţin grave, în fiecare sezon", ne-a spus Nagy.
Intervenţii memorabile
Începând cu anul 2004, Alexandru Nagy a coordonat Dispeceratul Naţional