La bază se află persoanele care suferă de infecţii acute ale căilor respiratorii, iar vârful este ocupat de decese.
Medicii de familie estimează că, după ce se va finaliza vaccinarea pentru gripa de sezon, majoritatea îmbolnăvirilor vor fi de gripă porcină.
„La baza piramidei sunt toţi pacienţii cu infecţii respiratorii. Pe următorul nivel al piramidei sunt panumoniile şi stările gripale severe, care includ atât gripa de sezon cât şi gripa nouă“, a explicat Dan Pletea, medic de familie santinelă, care este însărcinat să monitorize evoluţia gripei noi. În urma vaccinării contra celor două tipuri de gripă, numărul persoanelor care se vor îmbolnăvi sa scădea considerabil.
Dan Pletea a precizat că după administrarea vaccinurilor, următorul nivel al piramidei este ocupat de persoanele care au dezvoltat afecţiuni severe şi care necesită intubare pentru a putea respira. „În vârful acestei piramide se află decesele, care se selectează dintre cazurile severe. Inevitabil se va ajunge şi la acest nivel“, a spus Dan Pletea.
Această piramidă a fost realizată de membrii nucleului care activează în cadrul Centrului de monitorizare a bolilor cu trasmitere virală. Medicii susţin că pacienţii cu gripă nouă aflaţi în stare gravă la Iaşi se încadrează în grupele de risc stabilite la nivel mondial.
Şase cazuri critice
„Bolnavii cronic, femeile însărcinate şi copii sunt cei mai predispuşi la forme grave, după ce se îmbolnăvesc şi de gripă porcină. Organismul lor reacţionează puternic pentru a se apăra de virus şi aşa apar complicaţii, într-un corp care şi aşa este afectat de o boală“, a precizat Traian Mihăescu, medic în cadrul Spitalului de Pneumologie Iaşi.
Medicii spun că patru dintre bolnavii cu porcină de la Iaşi, care respiră cu ajutorul aparatelor, suferă de afecţiuni cronice.
Centralizarea făcută în