În 2010, micuţul oraş Siret, din nordul Moldovei, va adera la una dintre cele mai interesante organizaţii din Uniunea Europeană: Douzelage.
Pare un tren capabil să scoată un oraş cu mari probleme economice din criza în care se află de ani buni. Pe scurt, oraşul cu 10.000 de locuitori din Bucovina se va înfrăţi dintr-o dată cu 26 de oraşe europene, câte unul din fiecare stat membru al Uniunii Europene. Preşedintele Douzelage, Ed Weber, enumeră pentru evz.ro avantajele accederii la Douzelage, de la cele economice la cele culturale şi sportive.
Siret, ca multe oraşe mici din România, are probleme cu menţinerea tinerilor şi suferă de lipsa de şanse în concurenţa cu oraşele mari din zonă, care atrag mult mai uşor investitori. Pentru Siret, marele avantaj al intrării în Douzelage este punerea în legătură cu alte oraşe mici, care au avut sau încă au aproximativ "aceleaşi probleme şi interese", după cum spune cel care s-a ocupat de aderarea la asociaţie, Viorel Haiura.
Ed Weber: “Programele pentru tineri sunt prioritare”
EVZ.RO: Sunteţi dintr-un oraş care face parte din Douzelage. Care sunt schimbările pe care le puteţi observa?
Ed Weber: Oraşul meu de rezidenţă, Niederanven, din Marele Ducat al Luxemburgului, este una dintre cele 12 municipalităţi care au fondat Douzelage, în 1991. De atunci, oraşul a fost implicat în numeroase schimburi de experienţă, la care au participat şcolile, populaţia şi organizaţiile locale. Pe de altă parte, am avut ocazia să primim vizitatori din oraşele partenere, alături de numeroşi turişti. Aceasta a permis populaţiei - mai ales tinerilor - să realizeze ce înseamnă cetăţenia europeană şi să îşi facă prieteni în întreaga Europă.
Cum a fost acceptat Siretul ca oraş-membru?
Principalul argument pe baza căruia am acceptat Siretul în asociaţia noastră a fost dorinţa intensă