» Prima campanie electorala pentru prezidentiale de cand Romania a aderat la Uniunea Europeana si primul scrutin prezidential separat de alegerile parlamentare au generat o campanie electorala cu totul neobisnuita. Ea se incheie astazi semnificativ, cu un scandal prelungit legat de ceea ce ar fi trebuit sa fie dezbaterea finala a celor 12 candidati pentru Cotroceni.
Toate campaniile electorale de pana acum au fost dominate de tema majora a intrarii/aderarii la Uniunea Europeana. Din acest punct de vedere, campania electorala din 2004 a fost dominata in mod limpede de criteriile de aderare la Uniunea Europeana, printre ele, lupta eficienta impotriva coruptiei, libertatea de exprimare, un mediu economic competitional. In timp ce Traian Basescu pornea asaltul impotriva marii coruptii, Adrian Nastase raspundea ca, incepand din mandatul sau de premier, romanii au obtinut o mai mare libertate de miscare in spatiul comunitar, la care Romania nu era inca parte.
Mesajele electorale ale candidatilor la presedintie vin insa in 2009 pe o totala lipsa de directie a societatii romanesti in ansamblu. Odata atins scopul major al intrarii in Uniunea Europeana, politicienii romani nu au reusit sa promoveze pe scara larga nici un proiect major de dezvoltare. Initial, iesirea din criza economica ar fi putut deveni un astfel de obiectiv, dar criza politica generata de guvernul disfunctional al PDL si PSD a impiedicat o dezbatere eficienta, eventual in Parlament.
Daca, din punct de vedere practic, criza guvernamentala izbucnita o data cu plecarea PSD din Cabinetul Boc are efecte negative profunde, din punct de vedere electoral, ea a ajutat la pozitionarea mai favorabila a cel putin doi dintre principalii candidati. Confruntat cu o pierdere de circa 10% din increderea publicului dupa alcatuirea guvernului cu "dusmanii" de la PSD, Traian Basescu a putut sa-