Aceasta este impresia şefului misiunii OSCE de observatori la alegerile de mâine, Vadim Zhdanovich, cu care am discutat astăzi. Eu sunt de altă părere, dar, dacă te uitai pe panourile de publicitate electorală din oraş, probabil că începeai să crezi asta. Alte impresii din partea observatorului rus? Se pare că presa română nu e aşa de parţială cum spun unii. Iar campania electorală a avut şi momente de înjurături, dar nu majore, ca şi de campanie negativă. OSCE are 25 de observatori străini în România, pentru scrutin, 11 în Bucureşti şi 14 în ţară. Ei sunt aici doar pentru a supraveghea alegerile, nu şi referendumul. Iată câteva fragmente din interviul pe care l-am realizat pentru Realitatea tv:
Aţi înregistrat nereguli pe parcursul campaniei electorale? Dacă vorbim despre campanie, putem spune că, deşi a fost bazată în oarecare măsură pe platforma candidaţilor, a fost cumva dominată în mare măsură de chestiunea referendumului. Aceasta este una din particularităţile acestei campanii. Deşi nu au fost incidente majore, campania a avut şi momente cu limbaj dur şi materiale negative de campanie, uneori anonime, ca şi alte lucruri. Veţi supraveghea şi organizarea referendumului?
Am fost invitaţi să supraveghem alegerile dumneavoastră prezidenţiale dar, fireşte, înţelegând că referendumul a fost convocat la primul tur al alegerilor, pe 22 noiembrie, aşa că nu supraveghem în mod formal, în sensul formal al cuvântului, referendumul, dar urmărim acest proces şi ce impact are referendumul asupra campaniei electorale. În orice caz, am observat deja că în multe momente referendumul a fost foarte proeminent în materialele de campanie, la un număr de candidaţi. Cum vi s-a părut acoperirea campanie electorale de către presă?
Aş spune, aşa cum a fost notat în raportul nostru, că am observat că România are un mediu de presă dinamic şi pluralistic, oferind votan