Inflamarea mucoasei nazale şi tratamentul medical care însoţesc orice gripă obişnuită ne pot feri de virusul A/H1N1! Ca atare, banalul guturai reduce răspândirea gripei de tip nou.
Mai mulţi medici specialişti în boli infecţioase, care activează separat unul de altul, au observat că, începând din septembrie, incidenţa gripei noi în Europa a scăzut sau s-a menţinut constantă, în ciuda predicţiilor care anunţau o răspândire exponenţială a bolii, relatează „New Scientist".
Cercetătorul australian Ian Mackay a fost primul virusolog care a prezentat un studiu despre acest fenomen. El şi-a expus teoria la Universitatea Queensland încă din martie 2009, când a dovedit că persoanele afectate deja de un rinovirus nu mai pot contacta şi un al doilea virus.
Studiile confirmă fenomenul
Francezul Jean-Sebastien Casalegno, de la Universitatea din Lyon, spune că poate dovedi statistic faptul că unele rinovirusuri blochează gripa porcină printr-un proces cunoscut sub numele de „interferenţă virală".
Casalegno, care este cercetător la Centrul Francez de Virusologie, îşi argumentează afirmaţia precizând că incidenţa gripei noi a tot crescut în Franţa, dar numai până la începutul lunii septembrie, când populaţia a fost afectată de un banal guturai.
În Franţa, numărul celor afectaţi de A/H1N1 a scăzut până la un raport de 160 de îmbolnăviri la 100.000 de persoane, menţinându-se la acest nivel până la sfârşitul lunii octombrie. În noiembrie s-a înregistrat o nouă creştere, dar fără cazuri de deces, ceea ce arată că „virulenţa" gripei noi s-a diminuat imediat după ce „s-a întâlnit" cu un rinovirus obişnuit.
Şi Mia Britting, de la Institutul pentru Boli infecţioase şi Control din Suedia, a remarcat o creştere a numărului de rinite simultan cu o reducere a incidenţei contaminărilor cu virusul A/H1N1.
Am câştigat timp
Mulţi cercetători est