După al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din România, presiunile pe cursul de schimb ar putea scădea, iar dobânzile interbancare pe termen scurt ar putea reveni în apropierea dobânzii cheie. Analiza a fost publicată de grupul Erste şi urmăreşte evoluţia economiilor din regiune, care include estimări şi comentarii ale analiştilor BCR.
Un factor importante este şi viteza de formare a noului guvern, avertizează analiştii.
"Considerăm că, indiferent de guvenul care va veni la putere după alegerile prezidenţiale, acesta va avea puţine opţiuni pentru perioada următoare. Un guvern nou, cu puteri depline, susţinut de o majoritate confortabilă şi motivat să continue reformele publice agreate cu FMI reprezintă un factor-cheie pentru consolidarea fiscală pe termen mediu şi pentru îmbunătăţirea perspectivelor asupra României", se precizează în document.
Economiştii atrag atenţia că tensiunile între principalele partide politice "nu ajută în atingerea ţintelor macroeconomice agreate cu partenerii străini, mai ales ţinând cont că aceste criterii de performanţă sunt greu de îndeplinit chiar şi într-un mediu politic stabil", transmite NewsIn.
"Presiunile pe cursul de schimb s-ar putea diminua după runda a doua a alegerilor prezidenţiale, în timp ce dobânzile pe termen scurt ar putea reveni în apropierea dobânzii cheie. Pe de altă parte, aceste lucruri depind şi de viteza cu care se va forma un nou guvern şi de cât de hotărât va fi să implementeze măsurile dure de reformă şi să menţină în grafic acordul cu FMI", informează raportul.
"Cu toate că în timpul campaniei se vehiculează multe promisiuni referitoare la programele economice, preşedintele are puteri limitate în a influenţa direct guvernarea ţării (cu excepţia numirii primului-ministru) şi în implementarea reformelor necesare", subliniază experţii financiari.