Omnibus FP. Una dintre ultimele întrebări pe care FP România online le-a adresat experţilor români în relaţii internaţionale este: Cu Tratatul de la Lisabona, care a instituit două figuri oficial puternice ale UE, îi mai lipseşte Uniunii ceva ca să fie mai funcţională ca organizaţie şi mai influentă internaţional? Generalul (r)Mihail Orzeaţă crede că încă îi mai lipsesc solidaritatea, socială, politică şi economică, şi forţa militară comună.
Uniunea Europeană este actorul global cu cel mai mare Produs Intern Brut de pe glob, dar este mai puţin influentă decât SUA şi decât alţi câţiva actori globali sau regionali. Această situaţie este determinată de nivelul redus al unităţii statelor membre.
UE este subminată de orgoliile statelor membre, în special ale celor dezvoltate, situaţie speculată promt de SUA, de Federaţia Rusă şi de alte state puternice. Să ne amintim anul 2008 şi criza gazului natural furnizat de Rusia.
În plin proces de negociere a unui acord cadru între reprezentanţii UE şi ai Rusiei, Ungaria a încheiat un acord separat cu furnizorul rus. La reproşurile reprezentanţilor UE, ministrul maghiar de externe se zice că ar fi răspuns: „UE, care UE?"
Acest exemplu este elocvent pentru a descrie percepţia multor state membre despre locul şi rolul lor în cadrul organizaţiei: să câştige cât mai mult din calitatea de membru şi să cedeze cât mai puţin celorlalţi. Altfel spus, declarativ toţi suntem de acord să fim solidari dar când trebuie să aplicăm principiul căutăm portiţe de evitare sau amânare cât mai mult posibil.
Cum altfel ar putea fi tradusă atitudinea unor state fondatoare de a încălca principiul libertăţilor prin interdicţia dreptului la muncă al românilor şi bulgarilor în acele state? Şi de ce nimeni nu îi sancţionează la CEDO cum sancţionează atât de des statul român?
Ne place sau nu, pentru ca UE să conteze mai mult î