China si India, economiile emergente cu cel mai mare numar de locuitori din lume, au avut intotdeauna o relatie speciala de rivalitate explicata prin puterea pe care fiecare din ele vrea sa o exercite in regiune.
Relatiile bilaterale complicate dintre cele doua tari vecine au cunoscut atat perioade de pace, cat si de razboi, fiind caracterizate prin dispute teritoriale si cooperare economica. India a avut totusi un avantaj in relatiile economice cu restul lumii: perioada coloniala le-a lasat mostenire cunostintele foarte bune de limba engleza.
Acum, insa, se pare ca India pierde rapid acest avantaj in fata Chinei, care are din ce in ce mai multi vorbitori de limba engleza, iar un studiu realizat recent de British Council arata ca indienii au fost deja depasiti.
Studiul estimeaza ca mai putin de 5% din populatia Indiei mai este vorbeste fluent limba engleza, adica 55 de milioane de locuitori in 2010. Acest lucru va face si mai dificila competitia cu China, care este deasupra la capitolul infrastructura si are si o piata a muncii mult mai flexibila, scrie Financial Times.
In cazul Chinei, raportul British Council arata ca numarul vorbitor de engleza creste cu 20 de milioane in fiecare an, cifrele fiind puse pe seama noilor legi din invatamant care ii obliga pe elevi acum sa o invete.
Studiul arata de fapt problemele cu care se confrunta India in ceea ce priveste educatia si formarea unor noi talente, despre care se spune ca ar fi pe care de disparitie. Chiar si cu numarul coplesitor de tineri sub 35 de ani, care reprezinta doua treimi din totalul populatiei, Indiei ii lipseste competitivitatea provocata de diferentele dintre cerintele angajatorilor si realitatea din strada si din scoli.
Un sondaj la care au participat 150 de companii si care a fost realizat de Camera de Comert si Industrie a Indiei