Colin Sparks, profesor de Studii Media la Universitatea Westminster, spune ca analiza mass-media din Europa Centrala si de Est prin raportarea la modele vestice, strict in relatia economie de piata - democratie, e gresita. Sparks prezinta la Bucuresti situatia mass-media din China si un model de analiza pe care il considera mai potrivit.
In cele ce urmeaza, va prezentam fragmente din discursul tinut la Bucuresti, in cadrul conferintei "Change in Progress" (20 de ani de FJSC).
Sparks prezinta, ca studiu de caz, situatia din CHINA. Orice asemanare cu Romania, in ceea ce priveste mass-media, este pur intamplatoare.
EXPLICATII DESPRE SITUATIA ACTUALA IN EUROPA CENTRALA SI DE EST
Societatea civila nedezvoltata Politicienii needucati Piata mass-media nedezvoltata Jurnalisti nepregatiti Dar criticile sunt prezente in fiecare tara. Dupa 20 de ani, e vreo urma de progres? Toate acestea demonstreaza o nevoie de a compara contextul general. ORIZONTURI MAI LARGI
Daca luam in considerare fragmente ale fostei Uniuni Sovietice, nu putem ajunge la concluzia ca exista un singur model de schimbare.
STUDIU DE CAZ: CHINA
Economia chineza nu este o economie comunista, este in mod clar o economie de piata.
Dar China are un regim politic comunist, dictatura Partidului Comunist si, in acelasi timp, o puternica economie de piata.
Nou-creata clasa de mijloc nu e foarte interesata de democratie (ei vor sa circule cu un Ferrari, ii intalnesti in Shanghai sau in Beijing). In mod covarsitor, acesti oameni isi ofera suportul pentru actuala ordine, ei sunt membri ai Partidului Comunist. Exista opozitie in China. Exsista sute de demonstratii, dar acestea sunt facute de muncitori si tarani. China e o tara mare. Ei ataca politia. Sunt manifestatiile muncitorilor si taranilor, nu ale clasei de mijloc. Me